Om du går i tankarna att renovera ditt kök i år har vi beskrivit några olika kökstyper nedan. Några som trendar just nu och några som är klassiska, tidlösa och aldrig går ur mode.

Köket är som vi alla vet hemmets hjärta. Nu mer än någonsin vill vi att våra kök ska fylla många olika uppgifter och funktioner. Det är en plats där man lagar mat, äter, umgås och kanske till och med arbetar i. Dessutom ska köket tillgodose våra praktiska och funktionella krav, och vi vill alla ha ett kök som ser bra ut, vad vi än gör där. 

Med detta i åtanke, här är de kökstyper eller köksstilar som kommer att vara populära under 2023.

Vita kök

Det känns som att vita kök var det ENDA folk köpte ett tag när det gäller köksinredning. Nu börjar vi ser mer och mer färg även i köket, och trätonerna är tillbaka.

Men det vita köket är ett klassiskt val som egentligen aldrig går ur trend och ett vitt kök kommer alltid att vara ett av de mest populära valen när man renovera sitt kök.

Vitt kök_impulse
Exempelkök från en av våra leverantörer – Impuls Küchen
Vitt kök
Vitt högglansigt kök med mörk bänkskiva

Lantliga kök

Lantlig stil på kök tillhör också en av klassikerna när det kommer till kök, som många vill ha i sina hem. 

Lantliga kök är varma, hemtrevliga och mysiga. De är hemmets sanna hjärta där familj och vänner tycker om att samlas.

Generellt sett är ett lantligt kök väldigt lättillgängligt och opretentiöst. Lantkök osar personlighet  och har varma element som trä, tegel, metall och öppna hyllor. 

Lantligt kök_ballerina
Exempel på ett lantligt kök från en av våra leverantörer – Ballerina Küchen
Lantligt kök
Ett annat exempel på hur ett lantligt kök skulle kunna se ut

Träkök

När någon säger träkök – vad är det första du tänker på? Många associerar träkök med furukök och är inte ens intresserade av att fundera över om ett träkök (i modern tappning) kan vara ett alternativ när de bygger eller renovererar sitt kök. 

När vi pratar om träkök idag, är det främst ekkök, kök av valnöt och andra mer exklusiva träsorter som vi syftar på.

Träkök är populära av många anledningar och här ser ni några: 

  • Trä är ett förnybart material och därför ett mer miljövänligt alternativ
  • Trä ger ditt kök en själ.
  • Trä går utmärkt att kombinera med många färger och olika material – för att du ska få exakt det kök du önskar. 
Träkök i kombination med grått
Träkök i kombination med grått

Gröna kök

Gröna kök började trenda för några år sedan och de fortsätter att växa i popularitet.

Grönt är en fantastisk färg att använda i sitt kök eftersom den kan framkalla många positiva känslor, som till exempel en känsla av frid, lugn, lycka och välbefinnande. En av anledningarna till detta är att grönt liknar de toner du normalt ser ute i naturen – och vi människor har en stark koppling till naturen.

Grönt kök_ballerina
Grönt kök_

Gråa kök

Det gråa köket är lika med tidlös design. Ett grått kök passar de flesta och kan kompletteras i alla oändlighet med andra färger du gillar.

Vitt är ljust och luftigt, medan svart är sofistikerat och djärvt. Grått är en fin balans mellan det vita och det svarta och den grå fägen ger köket en lyxigare, men inte så djärv, look. 

Och det bästa är att det gråa köket kommer i många olika nyanser och kan kombineras med de flesta typer av bänkskivor, passar till i stort sett alla typer av golv, och ser bra ut med både klassiska vita men också och rostfria vitvaror – så ja, ett grått kök erbjuder verkligen oändliga kombinationsmöjligheter som ger dig möjlighet att skapa ditt drömkök. 

Grått kök_impuls
Exempel på ett mörkgrått kök från en av våra leverantörer – Impuls Küchen
Grått kök_ballerina
Exempel på ett ljugrått kök med trädetaljer från vår leverantör Ballerina Küchen

Svarta kök

När det kommer till köksdesign tenderar de flesta av oss att fokusera på ljusare färger, bland annat för att få köket att se rymligare ut.

Men vi märker tydliga trender, både i Sverige men även resten av världen, att fler och fler väljer djärvare design i sina kök och det moderna svarta köket blir mer och mer populärt. 

Även om det svarta köket skapar en sofistikerad och inbjudande estetik, så är helsvarta kök inte för alla. Men är du ändå sugen på svarta inslag i ditt nya kök, testa att kombinera två eller flera färger tillsammans. Kombinerar du exempelvis de svarta köksluckorna med en bänkskiva i trä får du ett lite varmare inslag i ditt kök.

svart kök

sammanfattning

Ett kök kan göras om flera gånger men stilen du väljer kommer att utgöra grunden ävern för framtida renoveringar. Därför ska du ta den tid du behöver och se till att de val du gör när du köper ditt nya kök är helt rätt val för dig och din livssituation. 

Att välja din köksstil styrs av sådant du gillar visuellt, men kom ihåg att det är minst lika viktigt att ta hänsyn till bland annat stilen i resten av hemmet, storleken och formen på köket.

Ditt kök är en investering så du vill att det ska bli så bra och så rätt som möjligt!

Behöver du hjälp?
Som köksdesigner hjälper jag dig att skapa ett fantastiskt utrymme där livet känns enkelt och där minnen kan skapas! 

Så om ditt kök behöver en del- eller helrenovering eller bara fräschas upp en aning – hör av dig, boka ett kostnadsfritt möte så ser vi vad du kan har göra för att få ut det mesta av din investering.