Skåpinredning

Ni har hört det förr – köket är navet i de flesta hem. Det är ett av de rum vi använder mest, inte bara för matlagning men även för socialt umgänge (och nu i efter-pandemi-tider kanske även som kontorsplats). 

Därför kan just köket ibland upplevas som oorganiserat, plottrigt och trångt. 

Att rensa köket på onödiga saker kan göra det mer organiserat och lättare att använda. 

Här är 20 saker du kan rensa/göra dig av med direkt för att få ditt kök att både se och kännas luftigare och mer organiserat:

1. rensa kylskåpet

En öppnad tacosåsburk, 2 tsk marmelad i botten på en burk som öppnades för 2 år sen – ja, du fattar. Se till att släng allt som du har i kylen där bäst-före datumet har passerat. 

2. rensa frysen

De flesta av oss handlar mer mat än vad vi behöver och slänger in mycket av det vi inte använder direkt i frysen. Sen glömmer vi bort vad som finns där. Avsätt en stund att gå igenom dina frysvaror, släng det som ser frysskadat ut.

3. rensa skafferiet

Börja med att ta ut allt från skafferiet. Du kommer att hitta varor längst in i skafferiet som du inte ens kommer ihåg att du har köpt. Se över bäst-före datum på alla varor, släng allt där datumet har gått ut. Du kommer säkerligen också att hitta varor där bäst-före datumet börjar närma sig, se till att ställa dessa varor långt fram i skafferiet och ha dem i åtanke när du gör din nästa veckomeny, så att du säkerställer att allt kommer att användas upp innan det behöver slängas. 

4. rensa bland plastburkar/matlådor

Lock till plastburkar/matlådor är lite som strumpor i tvättmaskinen, de har en förmåga att försvinna utan att vi vet när eller hur. Fundera först ut hur många plastburkar/matlådor du behöver ha kvar, välj ut de bästa och matcha ihop dem med rätt lock. De som blir kvar och som är i bra skick kan du skänka bort, de som redan har sett sina bästa dagar slänger du. 

5. Rensa trasigt eller kantstött porslin

Dessa har ändå en förmåga att hamna längst ner i högen och aldrig användas. Har du bara 2 tallrikar kvar av ett set som du köpte för många år sedan, skänk bort dem. De tar bara upp plats i dina skåp i onödan – är du det minsta lik mig har du redan köpt ett annat tallriksset som du använder dagligen. 

6. Koppar och muggar – släng alla som är trasiga eller kantstötta

Just muggar och koppar är sådant som vi gärna samlar på oss i all oändlighet, men hur många använder vi verkligen? Bestäm hur många du måste/behöver ha kvar, gör dig av med allt som är trasigt och skänk bort dem som är överflödiga. 

7. Glas – släng alla som är trasiga eller kantstötta

Precis som koppar och muggar är glas något de flesta av oss har ett överflöd av. Gå igenom alla dina glas (vattenglas, vinglas, ölglas osv.), spara det du verkligen behöver och använder, släng allt som är trasigt eller kantstött och skänk bort resten. 

8. Rensa bland köksredskapen

Du behöver inte två potatisskalare, fyra stekspadar och sju slevar – behåll det du verkligen använder och skänk bort resten. Och hittar du redskap som är trasiga som inte längre går att använda men av någon anledning fortfarande ligger kvar i lådan – släng dem. 

från kaos…

…till ordning och reda

9. Rensa bland köksprylar som du aldrig använder

Du vet vad vi menar, den där glassmaskinen du köpte på ÖoB och använde en gång som sedan skuffades undan längst in i något skåp, eller popcornmaskinen som lät som en bra idé men visade sig rymma en halv deciliter färdigpoppade popcorn och som du skulle få ha igång halva kvällen för att förse hela familjen med popcorn till filmkvällen – ja, dem… Fungerar de fortfarande – skänk bort dem eller varför inte testa att sälja dem på Facebook Marketplace?

10. Rensa bort dubbletter

Artiklar som du faktiskt bara behöver en av. Det är alldeles för lätt att samla på sig mer än ett föremål utan att ens inse det.

11. Rensa bland köksapparater som du sällan eller aldrig använder

I mitt fall var det kaffemaskiner, jag hade en vanlig kaffebryggare, en sån där fransk-press bryggare, en gammal Tassimo och en mokabryggare – hur många tror ni att jag använde dagligen? Om du är det minsta lik mig, har du också en eller ett gäng köksapparater som du sällan eller aldrig använder – överväg att skänka eller sälja dem. 

12. Rensa bland lock (pannlock, grytlock etc.)

Pannlock, grytlock, kastrullock – you name it. Gör dig av med alla lock som saknar sin panna/gryta/kastrull.

13. Se över dina knivar & rensa sådana som ej används

Gör dig av med knivar som inte är vassa längre och som inte går att slipa. 

14. Rensa bort saker som sitter fästa på kylskåpet

För att få en mer organiserad känsla, ta bort magneter, barnens skolschema, vykort från 2009 och allt annat som får kylskåpsdörren att se rörig ut. 

15. Rensa köksbordet

Använder du också ditt köksbord som förvaring? Rensa allt som inte hör hemma där (reklamblad, kvitton och andra papper som bara skräpar) – låt bordet användas i det syfte det är avsett för.

16. Rensa och håll arbetsytan/bänkytan fri från onödiga prylar

Städa undan allt som inte används varje dag och verkligen behöver vara nära tillhands. Helst vill du ha så få saker som möjligt på köksbänken – förutom att du vill ha fria ytor blir köksbänken också lättare att hålla ren om alla saker som inte ska vara där är undanplockade. 

17. Rensa i skräplådan

Du vet exakt vilken låda jag menar! Jag kan hålla med om att vi behöver ha en låda där saker som vi använder ofta eller som helt enkelt behöver finnas nära tillhands finns – men det är också viktigt att vi har koll på vad som finns i “skräplådan” och att den inte svämmar över av onödiga saker. Rensa och organisera, se till att alla “bra-att-ha” saker fortfarande får plats där, som till exempel tändstickor, en eller två pennor, plåster och brännskadespray, gummisnoddar osv. 

18. Rensa bland gamla kokböcker

Jag vet inte hur du fungerar, men jag tenderar att rådfråga min bästa kompis Google om jag ska laga någon ny maträtt eller dessert och behöver lite olika receptförslag. Om du har gamla kokböcker som du aldrig använder eller ens tycker om, så är det dags att göra sig av med dem och frigöra utrymme i köket. 

19. Rensa bland stekpannor/kastruller/ugnsformar som ej används

Är de repiga, gör dig av med dem. Är de i bra skick men aldrig används – skänk bort dem, de tar onödigt mycket plats och får dina köksskåp att se oorganiserade ut. 

20. Rensa bland gamla handdukar och andra textilier

Om dina kökshanddukar eller bordsdukar är trasiga, fläckiga eller börjar få en konstig lukt är det dags att göra sig av med dem. Köp nya eller använd andra textilier som du redan har hemma. 

sammanfattning

Köket är en plats som oftast är fylld av liv och gemenskap, där familj och vänner samlas för att utforska nya smaker och uppleva kulinariska äventyr tillsammans. Varje måltid är en chans att skapa oförglömliga minnen och förstärka de relationer som är viktigast för oss. Med ett städat och välorganiserat kök kan du öppna upp för nya möjligheter att skapa underbara stunder. Det är en plats där du kan koppla av, vara kreativ och njuta av de små ögonblicken som gör livet så härligt. Ta hand om ditt kök och du kommer att få ett utrymme som du och dina kära kan älska och uppskatta för alltid.


checklista för bättre ordning i köket

Om du behöver hjälp att rensa ditt kök är du välkommen att ladda ner vår checklista och använda den som guide för att organisera.